Uitleg basis kwaliteit keukenmessen

Het grote assortiment van KookComfort in pannen, bestekken en keukenmessen heeft een grote naam en faam in Nederland. Met veel passie, toewijding en vakmanschap stellen onze inkopers het assortiment samen. Het voordeel is dat de consument door het grote aanbod genoeg keuze heeft voor de juiste aankoop.

Het nadeel van het diepe assortiment is dat je snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is voor mij het juiste artikel passend bij mijn situatie en budget?

KookComfort heeft die kennis in huis en rankt ieder product d.m.v. van sterren. Wij maken de productkwaliteit transparant door ieder product, door ons testpanel*, te laten keuren en waarderen d.m.v. sterren. Zo kies je makkelijk het juiste product, passend bij jouw wensen en budget.

  1. Basis kwaliteit lage prijs door standaard design, afwerking en materiaal.
  2. Medium kwaliteit het gebruik van goede materialen, afwerking en innovatief design voor een eerlijke prijs. 
  3. Premium kwaliteit het gebruik van extra zware en luxe materialen, exclusief design en zeer hoogwaardige afwerking. Als alleen het beste goed genoeg is.

 

Waarom heeft KookComfort geen producten bekroond met 1 of 2 sterren?

Kookcomfort staat garant voor een goede basiskwaliteit. Producten die niet het niveau van tenminste 3 sterren halen worden niet opgenomen in het assortiment.

*Het KookComfort testpanel bestaat uit een mix van externe professionals waaronder horeca, interne professionals zoals onze inkopers en winkelmedewerkers. Stuk voor stuk kookfanaten met een passie voor goed kookgerei, koken en lekker eten. Elk product is onderworpen aan hun kritische blik en krijgt een waardering uitgedrukt in sterren.

 

Basiskwaliteit

  • Hardheid lemmet HRC 52 +/-2
  • Materiaal lemmet chroomstaal gestanst
  • Materiaal heft kunststof
  • Bevestiging heft geseald
  • Slijpwijze Europees (20°)
  • Snijprestatie  3(van 1 tot 5)
  • Tang niet doorlopend.
  • Pommel niet aanwezig
  • Messenblok  indien aanwezig, standaard afwerkingsniveau, vaak van kunststof

 

Mediumkwaliteit 

  • Hardheid lemmet HRC 54 +/-2
  • Materiaal lemmet  gesmeed extra gehard chroomstaal
  • Materiaal heft hout/Pakkawood/RVS of hoogwaardig kunststof
  • Bevestiging heft 2 of 3 pompnagels 
  • Slijpwijze Europees (20°)
  • Snijprestatie  4(van 1 tot 5)
  • Tang doorlopend, op enkele uitzonderingen na
  • Pommel aanwezig voor de juiste balans
  • Messenblok  indien aanwezig, luxe design, meestal van houtsoorten of luxe kunststof

 

 

Premium kwaliteit 

  • Hardheid lemmet HRC 60+/-     HRC 58 +/-2
  • Materiaal lemmet Damaststaal, chroommolybdeen vanadium staal
  • Materiaal heft hout/Pakkawood /RVS of hoogwaardig kunststof
  • Bevestiging heft 2 of 3 pompnagels 
  • Slijpwijze               Europees (20°)
  • Snijprestatie 5 (van 1 tot 5)
  • Tang doorlopend
  • Pommel aanwezig voor de juiste balans
  • Messenblok  indien aanwezig, luxe design, meestal van luxe houtsoorten.

 

 

 

Uitleg begrippen

 

HRC

Hardness Rockwell C schaal. De Amerikaanse wetenschapper Hugh M. Rockwell heeft deze meettest ontwikkeld in 1922. Sinds die tijd is deze test wereldwijd maatgevend om de hardheid van staal aan te geven. Hoe hoger het getal des te harder het staal. Voor messen geldt dat hoe harder het staal hoe dunner het lemmet en daarmee de snijkant voor een maximale snijprestatie. Het voordeel van een zeer hard lemmet is dat het mes lang scherp blijft (minimale slijtage) Het nadeel is dat door de weinige flexibiliteit de kans op breuk iets groter is. Bijvoorbeeld: het mes laten vallen.

 

Heft dat deel van het mes dat je vasthoudt.

Lemmet snijgedeelte.

Snijkant het geslepen scherpe deel van het lemmet.

Snijprestatie de scherpte van het mes. Hoe hoger de snijprestatie hoe scherper het mes.

Pommel de achterkant van het heft. Vaak van staal. Dit zorgt voor een goede balans van het mes.

Tang het doorlopende deel in het heft. Een doorlopende tang zorgt voor stijfheid en voorkomt breuk door gebruik.

Krop het dikke gedeelte tussen het heft en het lemmet. Dit zorgt voor voldoende stijfheid van het snijgedeelte.

Pompnagel de meest sterke/duurzame manier om het heft aan de tang te bevestigen.

Voor uitleg staalsoorten klik hier  --> uitleg pagina volgt nog.