Vergelijk merken, modellen en prijzen - Advies op maat - Winkels

De beste tri-ply pannen van KookComfort

Tri-ply pannen bestaan uit drie verschillende lagen metaal. Deze samenstelling zorgt voor de beste kook prestaties op inductie, maar is ook zeer geschikt voor andere warmtebronnen, zoals gas-keramische kookplaten. Bij KookComfort hebben we een groot assortiment pannen die gebruik maken van deze technologie. Neem dan gauw een kijkje in onze webshop of kom eens langs in één van onze kookwinkels verspreid door heel Nederland.

Top 5 beste inductie pannensets

 1. ELO pannenset Limited Edition Premium 5-ply 5 delig
 2. Carl Schmidt Sohn® Pannenset Stern 4 delig ‘Triply extra’ met hamerslag effect
 3. Habonne Pannenset Royal Tri-Ply 5 delig
 4. Carl Schmidt Sohn® Pannenset Dresden Tri-Ply 5 delig met Koekenpan
 5. Habonne Pannenset King tri-ply 5 delig

Tri-ply technologie

Tri-ply is een 3 laags materiaal uit 1 stuk gestanst. De body van de pan is daardoor naadloos. Daardoor krijgt de pan een strak uiterlijk en hebben bacteriën en vuil geen kans om zich te nestelen. Tri-ply is opgebouwd uit de volgende 3 lagen van binnen naar buiten:

 1. 18-10 edelstaal dit zuivere materiaal is 100% foodsafe voor gezond koken, bakken en braden
 2. Aluminium kern dit materiaal zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmte distributie over de gehele pan. De pan warm daardoor zeer snel op en houdt de warmte goed vast, daardoor kun je de (inductie) kookplaat, zodra de pan op temperatuur is , qua vermogen temperen dit levert een energie besparing op tot 40 %. Doordat de gehele pan gelijkmatig wordt verwarmd bereik je hiermee een gelijkmatig en optimaal garingsproces.
 3. 18-0 edelstaal dit heeft een hoog magnetisch staalgehalte daardoor detecteert je inductie kookplaat de pan voor 100% zodat er geen enkel vermogen van de plaat verloren gaat en je 100% rendement haalt uit jouw inductie kookplaat zodat alle voordelen van inductie koken behouden blijven.

Uitleg Inductie koken

Een inductiekookplaat heeft 2 spoelen die de kookzones voorzien van een magnetisch veld. Dit magnetische veld zet de ijzermoleculen van een ijzerhoudende pannenbodem in beweging. Deze trilling genereert warmte  die de pannenbodem verhit (niet de kookplaat!) en daarmee de inhoud van de pan. De spoelen worden afgedekt door een glazen ceramische plaat dit heeft de volgende voordelen:

 • Mooi design de donker gekleurde glazenplaat valt in het werkblad. Indien je kiest voor een luxe materiaal als werkblad zoals bijvoorbeeld natuursteen, composiet of een massief houten werkblad zorgt de vlakke inductie kookplaat niet voor lelijke onderbrekingen en behoudt het werkblad zijn rijke uitstraling
 • Praktisch in onderhoud de vlakke glasplaat is na het koken eenvoudig te reinigen van vuilaanslag zoals vet, kruiden en kookvocht. Een schoon vochtig doekje volstaat. Bij een hardnekkige aanslag zijn een paar druppels van een speciaal ontwikkelde Keramische plaat reiniger en een schone doek voldoende om de plaat weer te laten glanzen.
 • Veilig de keramisch glazenplaat blijft relatief koel omdat alleen de pannenbodem wordt verhit en niet de plaat zelf. Er is geen sprake van contact-warmte zoals wel het geval is bij een elektrische of ceramische kookplaat. De bodem van de plaat krijgt alleen wat restwarmte van de warme pannenbodem.

Voordelen van het koken op inductie

 1. Direct regelbaar afhankelijk van het merk heeft elke kookzone 8-12 standen. Met deze touch-slider bediening in de glazenplaat kun je eenvoudig per stand 100-150 watt toevoegen of minderen. Doordat het vermogen direct reageert heb je altijd  volledige controle over je kook en bak/braadproces, zoals bij een vlam van een gaskookplaat.
 2. Geen aanpassingsproblemen doordat de temperatuur direct regelbaar is vergt het nauwelijks aanpassing als je van een gaskookplaat overstapt naar inductie koken. Dat is de reden dat in Nederland de meeste consumenten overstappen op inductie-koken. Afgezet tegen het aantal inwoners heeft Nederland de meeste inductiekookplaat gebruikers per huishouden ter wereld! Dit zal alleen maar toenemen omdat er in nieuwbouwwoningen geen gasaansluitingen worden aangebracht en in bestaande woningen in de toekomst het gas word tafgesloten i.v.m. met het nieuwe klimaatakkoord
 3. Zuinig in gebruik doordat de plaat direct regelbaar is en je vermogen in kleine stapjes kunt toevoegen en minderen verbruik je alleen energie op het door jouw gewenste moment. Het gebruik van eigen zonpanelen, het steeds goedkoper wordende stroomtarief ten opzichte van de gasprijs en de juiste pannen (link naar triply) zorgen ervoor dat je op energie geld bespaart.
 4. Meer vermogen een normale zone van jouw inductiekookplaat heeft 2x meer vermogen dan dezelfde zone van een gaskookplaat. Indien jouw plaat voor zien is van een zogenaamde Booster of turbo stand kan dat oplopen naar 3x meer vermogen (watt). Het voordeel hiervan is dat jouw groenten of pasta 2 x sneller aan de kook zijn tevens kun je onder extra hoog vermogen een steak dichtschroeien.

(on)Wetenswaardigheden over pannen en inductiekoken

 • Booster/powerstand deze stand gebruik je alleen om een grote pan met water snel aan de kook te brengen bijvoorbeeld voor het koken van pasta. Koken of bakken/ braden met dit vermogen raden wij af. Het vermogen is gewoon te hoog. Jouw groenten/aardappelen hebben afhankelijk van de soort een vaste bereidingstijd. Sneller dan dat gaat niet ! Gevolg; droog koken pan, aanzetten van de inhoud aan de pan, onnodige energieverspilling. Ook het garen van vlees of vis gaat niet sneller gevolg het bakvet verbrand en je steak/vismoot ook.
 • Te hoog vermogen zoals eerder genoemd heeft een inductiezone 2 x meer vermogen (watt) als een zone van een gaskookplaat. Dat betekend dat je het vermogen direct na het koken voor minimaal kunt temperen tot de helft of minder. Dit spaart energie. Je bespaart daarmee op je energierekening, en het spaart je pannen.
 • Stapsgewijs verhitten het spaart je pannen door niet in 1 keer vol vermogen aan te wenden maar dat in stapjes te doen: van stand 0 naar stand 4 een paar tellen wachten en dan op te schakelen naar een hoger vermogen. Elke staalsoort is gevoelig voor vervorming bij grote koude/warmte wisselingen. Het kan de levensduur van de pannen negatief beïnvloeden. Vergelijk het met de banden van je auto. Altijd met spinnende wielen optrekken verkort de levensduur van je banden enorm en de auto heeft ook extra te lijden. Dus doe je dat niet.
 • Pannenbodem belangrijk is dat de pannenbodem een hoog magnetisch staalgehalte heeft. Zoals alle tri-ply pannen link ! dat hebben, pannen met een sandwichbodem en/of aluminiumpannen, pannen versterkt met een massieve RVS plaat. De bodemdikte is belangrijk: een dikkere bodem is vorm vaster en heeft een betere warmte distributie dan een dunne bodem. (doordat het vermogen van een inductiezone 2x hoger is dan een gasvlam heeft een pannenbodem meer energie te verwerken daardoor is de belasting van de bodem veel groter ) Wij hebben de pannen, uit onze grote collectie, die aan deze eisen voldoen het predicaat beste inductie pan Getest en goed bevonden door het KookComfort testpanelKopen zonder zorgen ! voor het bekijken van de beste inductie pan klik hier
 • Pannenbodem met een hoog magnetisch staalgehalte is noodzaak. Kook/braad/koekenpannen gemaakt van tri-ply + kook/braad koekenpannen (gemaakt van RVS) met een sandwichbodem als ook aluminium kook/koekenpannen voorzien van een massieve RVS plaat (full-inductiebodem) zoals de Valira Serie! voldoen altijd en halen 100 % rendement uit de inductiekookplaat . Dit zijn pannen die ontwikkeld zijn voor inductie koken.

Waarom doet de pan niet op mijn inductie kookplaat ?

 1. Pannen die niet voorzien zijn van een ijzerhoudende bodem zijn ongeschikt voor het gebruik op een inductiekookplaat. Voor het gebruik op een inductiekookplaat moet een pannenbodem magnetisch zijn. Dit kun je controleren met de z.g.n. magneettest: een magneet die blijft kleven aan de onderkant van de pan geeft aan dat de bodem ijzerhoudend is . Dit is een eerste indicatie dat de pan voor inductie te gebruiken is.
 2. let op! dit zegt niet alles! De ontwikkeling van inductiekookplaten gaat in een rap tempo, fabrikanten voegen zones toe met extra hoog vermogen zoals de zogenaamde booster/turbostanden, de doorsnede van de zones worden ook steeds groter. Dit betekend dat het hoger geleverde vermogen (lees: watts energie) een strakker afgestelde beveiliging tegen oververhitting vragen. De 2 magneetspoelen die het magnetisch veld opwekken zijn beveiligd tegen oververhitting. Een detector scant het ijzergehalte in de bodem van de pan is, dit te weinig, dan wordt het geleverde vermogen naar beneden bijgesteld en levert hij maximaal 80 % vermogen. Dit gaat dus ten koste het rendement van de plaat waardoor je o.a. minder energie bespaart dan mogelijk is en minder verfijnd de verschillende standen kunt instellen, gevolg: je verliest veel voordeel die een inductiekookplaat biedt.
 3. Is de bodem wel magnetisch maar wordt er te weinig ijzer gescand dan grijpt de beveiliging direct in en slaat de plaat af. Gevolg: pan wordt niet warm  

Het verschil tussen:

 • pannen die gemaakt zijn voor inductie koken  zie link beste inductie pan (getest en goedgekeurd door testpanel KookComfort)
 • pannen die geschikt gemaakt zijn voor inductie koken. 

In woorden een klein verschil maar in de praktijk een groter verschil dan je lief is! Nederland loopt wereldwijd voorop in het gebruik van het aantal inductiekookplaten per huishouden. De fabrikanten van inductiekookplaten ontwikkelen door. De pannen industrie houdt deze ontwikkeling niet altijd helemaal bij. Nederland is heeft een relatief kleine groep inwoners/consumenten. Nederland kent geen echte eigen pannenindustrie. De grote pannen industrieën vind je in Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Dit zijn stuk voor stuk landen waar inductie koken bij lange (nog) niet zo ver is als in Nederland. Deze landen produceren zeer grote aantallen voor hun (grote) thuismarkt en voor wereldwijde export. De pannen zijn vaak van goede kwaliteit maar ontwikkeld voor het gebruik op gas en ceramische kookplaten. Voor de Nederlandse markt en een heel klein gedeelte voor hun thuismarkt worden deze pannen met een kleine aanpassing geschikt gemaakt voor inductie koken.

Ontwerp van inductie pannen

De beste pannen voor inductie zijn pannen die ontwikkeld zijn voor het gebruik op een inductiekookplaat. Deze pannen hebben in het ontwerp een dikkere bodem met een hoog magnetisch staal gehalte meegekregen zodat de bodem vormvast blijft met een goede/gelijkmatige warmte verdeling en de plaat alle pannen detecteert voor 100 % rendement van de inductiekookplaat. Deze pannen zijn in onze collectie herkenbaar aan het logo beste inductie pan . Alle pannen die bekroond zijn met dit icoon doen het altijd op elke inductiekookplaat.

Voor vragen kun je altijd bellen/mailen met onze pannenspecialist

NB: Het is zonder schriftelijke toestemming van de schrijver verboden bovenstaande tekst te gebruiken, te kopiëren, of te delen.  Bij misbruik hiervan zullen wij altijd juridische maatregelen nemen.

Tri-ply is professioneel materiaal, dat uit drie lagen bestaat: 1 laag aluminium, ingeklemd tussen 2 lagen zilverwit edelstaal. De extreem geleidende eigenschappen van het aluminium zorgen voor een zeer gelijkmatige verwarming van de hele pan; niet alleen de bodem, maar ook de zijkanten worden verwarmd. Met een Tri-ply pan kook je gezonder én bespaar je energie. Een must-have voor de hobbykok.

Kookcomfort
Logo
Shopping cart