Vergelijk merken, modellen en prijzen - Advies op maat - Winkels

Alles over inductie koken

Inductiekoken heeft zijn plek in de Nederlandse keukens veroverd. In nieuwbouwhuizen is het al niet meer mogelijk om op gas te koken en ook steeds meer bestaande huishoudens gaan van het gas. Dat zorgt ervoor dat de inductiekookplaat in nieuwe keukens veruit de meest populaire optie is. Maar wat is inductie eigenlijk en waar moet je op letten bij het kopen van pannen voor inductie?

De oorsprong van inductie

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw is ieder huis in Nederland, na de gasvondst in Slochteren, aangesloten op het gasnet. Er werd vanaf die tijd massaal op gas gekookt in plaats van hout of kolen. Het voordeel van het koken op gas is dat het vermogen eenvoudig direct regelbaar is. Hoge vlam geeft veel vermogen, een halve vlam de helft van het vermogen. De meeste Nederlanders hebben het koken geleerd op een gaskookplaat. 

In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw deed de elektrische en later de keramische kookplaat zijn intrede. Deze vorm van koken is overgewaaid uit Duitsland. Het voordeel van een elektrische (en later de keramische plaat) is de veiligheid en het eenvoudige schoonmaken. Het nadeel ten opzichte van gas is dat het niet direct regelbaar is. Het wordt langzaam warm en blijft lang warm. Je moet leren koken op de restwarmte. Dit vraagt geduld en timing, in tegenstelling tot het koken op gas. Voor Nederlanders die hebben leren koken op gas is dat een hele aanpassing. Veel consumenten vonden deze overstap moeilijk. Dit is de reden dat keramisch koken in vergelijking met het grote buurland nooit écht populair is geworden. 

Halverwege de jaren 80 deed de eerste inductie kookplaat zijn intrede. Het Nederlandse Atag introduceerde de eerste inductiekookplaat. Inductie koken heeft de voordelen van gas en keramisch koken in 1 kookplaat. Het vermogen is direct regelbaar (zoals bij gas) het heeft het mooie design van de gladde glasplaat (zoals bij keramisch) en is daardoor makkelijk in onderhoud. Ondanks de toen erg hoge aanschafprijs won de inductie kookplaat snel aan populariteit. De laatste tien jaar is de inductieplaat de meest verkochte kookplaat in Nederland. De energie transitie van gas naar (groene) stroom, hebben de verkopen bovendien een extra boost gegeven. 

Hoe werkt koken op inductie?

De meeste kookplaten met vier kookzones zijn uitgerust met twee magneetspoelen die ieder twee zones aansturen. Het magnetisch veld (onzichtbaar en niet voelbaar, vergelijkbaar met de microgolven van een magnetron) dat afgegeven wordt, zet de ijzermoleculen die in de bodem van de pan zitten in beweging. Deze trilling veroorzaakt warmte die de bodem verhit en daarmee in de inhoud van de inductie pan.  

De hedendaagse inductiekookplaten hebben tiptoetsbediening waardoor je heel nauwkeurig met het juiste vermogen kunt koken. Het vermogen per zone is tot twee keer zo hoog als dezelfde zone van de gaskookplaat. Tegenwoordig hebben veel platen ook een zogenaamde booster of turbostand. Deze zone heeft tot drie (!) keer meer vermogen. Deze stand gebruik je alleen om snel een grote hoeveelheid water aan de kook te brengen.  

Welke pannen voor inductie?

Omdat de manier van verwarmen bij inductie koken dus anders is dan bij koken op gas, namelijk door middel van magnetische velden in plaats van rechtstreeks vuur, heb je hier meestal ook andere pannen voor nodig. Vaak staat handig bij de specificaties van de pan aangegeven of je met de pan op inductie kan koken. Maar wij adviseren om een stapje verder te kijken dan dat. Er is namelijk ook nog onderscheid tussen pannen geschikt gemaakt voor koken op inductie en pannen die ontwikkeld zijn voor inductie koken.

Pannen geschikt gemaakt voor koken op inductie 

Pannen die geschikt zijn gemaakt voor koken op inductie zijn aluminium pannen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor gas en/of keramische kookplaten, maar door middel van een foefje ook geschikt voor inductie kookplaten. Er wordt een metalen plaatje bevestigd aan de bodem (onderkant) met een magnetisch gehalte om deze pannen alsnog geschikt te maken voor inductie.  

Deze pannen worden tegen relatief lage prijzen op de markt gebracht. Maar hebben de volgende nadelen:

 • Het metalen plaatje (half inductie) heeft te weinig magnetisch gehalte waardoor de inductie kookplaat geen volledig rendement levert en daardoor het vermogen terugschroeft. Bij pannen met een klein bodemoppervlak zoals een steelpan, wokpan of een kookpan 16 cm komt het vaak voor dat de inductie kookplaat de pan niet eens herkent en afslaat.
 • Goedkope wijze van productie. Veelal gesmeed of gestanst aluminium. Deze methode is bij hoog vermogen (hitte) niet vormvast.
 • Door lage gewicht veel extra resonantie (tril) geluiden.
 • Te dunne bodem deze trekt door het hoge vermogen van de inductie kookplaat krom.
 • Anti-stick coating is niet hittebestendig genoeg voor inductie waardoor deze snel verbrand.
 • Niet energiezuinig, dus je mist een belangrijk voordeel van inductie koken.
 • Korte levensduur.
 • Ergernis.

Pannen ontwikkeld voor inductie koken

Het is daarom beter om te kiezen voor pannen die speciaal zijn ontwikkeld voor inductie koken. Inductie pannensets die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn hebben de volgende voordelen:

 • 100% rendement van de inductie kookplaat door een bodemplaat met een hoog magnetisch gehalte.
 • Gebruik van gegoten aluminium of ijzer en hightech materiaal tri-ply. Dit zijn vormvaste materialen. Kromtrekken van de bodem is (bijna) niet mogelijk.
 • Deze inductie pannen zijn zwaarder en daardoor heb je minder bijgeluiden (resonantie) tijdens het koken.
 • Voorzien van een dikke bodem tegen kromtrekken en betere warmte opslag/verdeling
 • Hoogwaardige en voor hogere temperaturen geschikte anti-stick coating.
 • Energiebesparend tot 40%.Langere levensduur.
 • Geen ergernis.

Bij KookComfort ben je aan het juiste adres voor de beste inductiepannen(sets). Of je op zoek bent naar inductie koekenpannen, een inductie wokpan, inductie kookpan of inductie hapjespan, in onze webshop en kookwinkels vind je een groot assortiment pannen die speciaal ontwikkeld zijn voor inductiekoken. 

Meest gemaakte fouten bij koken op inductie

Omdat de meeste Nederlanders opgegroeid zijn met koken op gas, is de overstap naar het koken op een inductie kookplaat vrij groot. Niet alleen omdat je oude pannen vaak niet werken op inductie en je dus nieuwe pannen moet kopen, maar ook omdat het een andere manier van koken vraagt. 

Daarom hierbij een aantal aandachtspunten van veel gemaakte fouten bij koken op inductie:

 • Koken, bakken en braden op te hoog vermogen: Dit maakt het eten niet smakelijker(verbrand) en zorgt voor onnodig veel energieverlies.
 • Sprint van 0 naar 100: In één keer vol vermogen aanwenden in plaats van stapsgewijs. Door het enorme vermogen in één keer aan te wenden hebben bodems van inductie pannen en emaille lagen enorm veel te verduren. Pannenbodems van inductie pannen kunnen vervormen en emaille kan kapot springen.  
 • Onjuist gebruik van de turbobooster: Deze gebruik je om snel een grote pan water aan de kook te brengen, bijvoorbeeld voor het bereiden van pasta. Bakken en braden is op deze stand is not done. Het vermogen is te hoog waardoor het braadstuk verbrand. Niet gezond en geeft het vlees/vis een bittere smaak.  
 • Verkeerde inductie pannen gebruiken: Door het enorme vermogen (twee keer meer dan gas), heb je pannen nodig die zijn ontwikkeld voor inductie koken. Er zijn veel pannen op de markt die oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor de gas- en keramische kookplaat, maar geschikt gemaakt zijn voor inductie koken. Deze pannen hebben te dunne bodems en vaak te weinig magnetisch staal in de bodemplaat zodat de kookplaat geen 100% rendement levert. Koop pannen die ontwikkeld zijn voor inductie koken, zoals tri-ply pannen.
 • Kleine pan op te grote zone: Door het enorme vermogen is elke zone met een detector beveiligd tegen oververhitting door de hoeveelheid staal in de bodem van de pan te scannen. Een pan met kleine diameter op een grote zone (bijvoorbeeld een inductie steelpan), zorgt ervoor dat te weinig staal wordt gedetecteerd en daardoor slaat deze kookzone af.
 • Goedkoop is duurkoop: Veel merken en fabrikanten zeggen dat de pannen geschikt zijn voor koken op inductie om ook dat deel van de markt af te dekken. Je hebt echter een speciale pannenset voor inductie nodig, dat vraagt meer vakmanschap en andere materialen. De praktijk leert ons dat de consument daardoor vaak op het verkeerde been wordt gezet. Een kat in de zak kopen is daardoor snel een feit. 

Top 5 beste inductie pannensets

 1. Nr.1ELO pannenset Limited Edition Premium 5-ply 5 delig
 2. Nr.2Habonne Pannenset Royal Tri-Ply 5 delig
 3. Nr.3ELO Pannenset Smart Steam 4 delig
 4. Nr.4Carl Schmidt Sohn® Pannenset Stern 4 delig ‘Triply extra’ met hamerslag effect

Top 5 beste inductie koekenpannen

 1. Nr.1Habonne Koekenpan Master 5-ply 24 cm
 2. Nr.2Carl Schmidt Sohn® Koekenpan Dresden Tri-Ply 28 cm
 3. Nr.3Valira koekenpan Aire Giet-aluminium met Keramische antikleeflaag 24 cm
 4. Nr.4Skottsberg Wok Carbon steel Cookware 28 cm
 5. Nr.5Castey koekenpan Fundix Giet-aluminium 30 cm met rode steel
Kookcomfort
Logo
Shopping cart