Een pannenkoekenpan is onmisbaar in iedere keuken. Sterker nog het is de basis van iedere keukenset! Dit komt, doordat je met een goede pannenkoekenpan wel meer kunt dan enkel een pannenkoek bakken. Denk bijvoorbeeld aan het bakken en braden van vis en vlees. Met een goede pannenkoekenpan kun je zelfs wokken! Wij helpen je graag in de zoektocht naar de beste pannenkoekenpan, zodat je iedere avond iets lekkers op tafel kunt zetten.
Dit zijn de beste pannenkoekenpannen van 2024
In de top 10 beste pannenkoekenpannen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Tefal Expertise Pannenkoekenpan - Voor alle warmtebronnen, ook inductie - Ø 25 cm
Geschikt voor: Elektrisch, Gas, Halogeen, Inductie, Keramisch, Oven | Aluminium
Uitgelicht: 5 keer de beste pannenkoekenpannen van 2024
Hieronder staan de top vijf uitgelicht. Deze pannen voldoen aan verschillende eisen, zoals duurzaamheid, goede anti-aanbaklaag en vaatwasservriendelijkheid. Deze pannen gaan erg lang mee, mits je deze goed onderhoud.
GreenPan Essentials Keramisch – Ø 24 cm
De GreenPan Essentials Keramische Pannenkoekenpan - Ø24 cm - Inductie is een keramische koekenpan die geschikt is voor inductie-, gas-, en elektrische fornuizen. De pan warmt snel op en heeft een goede antiaanbaklaag waardoor je ook zou kunnen grillen met deze pan. Het bakoppervlak is bestendig tegen metalen spatels en heeft een stevige handgreep. De pan kan in de vaatwasser, echter kun je de pan het beste met de hand schoonmaken. De pan is daarnaast ook iets zwaarder dan andere pannen.
Bestel de GreenPan Essentials Keramische Pannenkoekenpan - Ø24 cm - Inductie bij deze vertrouwde webshop(s):
Tefal Expertise – Ø 25 cm
Tefal Expertise Pannenkoekenpan - Voor alle warmtebronnen, ook inductie - Ø 25 cm
De Tefal Expertise Pannenkoekenpan - Voor alle warmtebronnen, ook inductie - Ø 25 cm staat bekend om de goede antiaanbaklaag. De pan heeft een diameter van 25 centimeter. Het interessante aan deze pan is dat het een thermo-spot heeft. Zodra deze rood is, is de pan op de ideale temperatuur. De pan heeft een vrij lage opstaande rand, waardoor je pannenkoeken makkelijker om kunt gooien. Deze rand maakt het juist weer wel lastiger om andere groenten om te gooien.
Bestel de Tefal Expertise Pannenkoekenpan - Voor alle warmtebronnen, ook inductie - Ø 25 cm bij deze vertrouwde webshop(s):
Westinghouse Inductie – Ø 28 cm
De Westinghouse Pannenkoekenpan Inductie - Ø 28 cm heeft een erg mooi design. De pan is geschikt voor ieder type fornuis en heeft een goede antiaanbaklaag. Je kunt hiermee dus eenvoudig crêpes of pannenkoeken bakken. De pan heeft een ergonomisch handvat en een prachtig design. De pan is zeker een aanrader en de pan heeft een garantie van twee jaar. Let er wel op dat je deze pan enkel schoonmaakt met de hand en dus niet in de vaatwasser wast.
Bestel de Westinghouse Pannenkoekenpan Inductie - Ø 28 cm bij deze vertrouwde webshop(s):
Tefal Comfort Grip – Ø 25 cm
Tefal staat erg bekend om hoogwaardige pannenkoekenpannen. Ook de Tefal Comfort Grip Pannenkoekenpan - Ø 25 cm laat maar weer zien waar ze goed in zijn: het maken van duurzame pannenkoekenpannen. Deze pan heeft een stevig en ergonomisch handvat en een goede antiaanbaklaag. Deze pannenkoekenpan heeft ook een thermo-spot. Deze vlek wordt feller rood naarmate de pan verder verwarmd. Wel is het aan te raden de pan met de hand te wassen, zodat je een duurzamere pan hebt.
Bestel de Tefal Comfort Grip Pannenkoekenpan - Ø 25 cm bij deze vertrouwde webshop(s):
Le Creuset Les Forgees – Ø 24 cm
Le Creuset Les Forgées is een stevige pan met een diameter van 24 centimeter. De pan heeft een lage verhoging, waardoor de pan ideaal is voor het bakken van crêpes en pannenkoeken. Dankzij de antiaanbaklaag kun je jouw producten eenvoudig bakken zonder dat deze blijven plakken. Denk bijvoorbeeld aan vis, coquilles, eieren en pannenkoeken. De pan heeft een garantie van welgeteld tien jaar en is geschikt voor ieder type fornuis. Let er wel goed op dat je de pan met de hand wast. Dit voorkomt onnodige beschadigingen.
Bestel de Le Creuset Les Forgees Crepepan - Ø 24 cm bij deze vertrouwde webshop(s):
De voordeligste aankoop
De prijs van een pan kan erg snel oplopen. Ben je juist op zoek naar een voordelige aankoop? Ga dan voor de Renberg Pannenkoekpan - Ø 24 cm met de kleur Jazzy Grey. Deze pan is geschikt voor alle typen fornuizen en heeft een prima antiaanbaklaag. Wel is het belangrijk om de pan met de hand te wassen. De antiaanbaklaag kan namelijk snel beschadigd raken als je deze wast in de vaatwasser.
Bestel de Renberg Pannenkoekpan - Ø 24 cm bij deze vertrouwde webshop(s):
De pannenkoekenpan met het stijlvolste design
Geschikt voor: Elektrisch, Gas, Halogeen, Inductie, Keramisch, Oven | Aluminium
Het oog wil natuurlijk ook wat. Deze pan is niet alleen beoordeeld op gebruik en kwaliteit, maar ook op design. De pannenkoekenpan van Gero Erik Aluminium Pannenkoekenpan - 24cm is geschikt voor ieder type fornuis en is gemaakt van gietaluminium en gietmarmer. De pan is dus zeer geschikt om pannenkoeken, eieren en vis in te bakken.
Bestel de Gero Erik Aluminium Pannenkoekenpan - 24cm bij deze vertrouwde webshop(s):
Hoe hebben wij deze lijst samengesteld?
Deze lijst is zorgvuldig samengesteld op basis van ervaring en reviews van gebruikers en de consumentenbond. Ook hebben wij gekeken naar de gebruikte materialen van de pannenkoekenpan zelf. Denk bijvoorbeeld aan materiaal en gebruiksvriendelijkheid. Ten slotte hebben wij ook rekening gehouden of de pan ook veelzijdig te gebruiken is op diverse typen fornuizen.
Wat is een pannenkoekenpan?
Pannenkoekenpan, koekenpan, bakpan. Het zijn allemaal namen voor dezelfde soort pan: namelijk de pannenkoekenpan. De pan is zeer geschikt voor het maken van crêpes en pannenkoeken. Dit komt door de goede antiaanbaklaag en lage rand. De lage rand maakt het namelijk mogelijk om pannenkoeken als een professional om te gooien.
Waarop moet ik letten bij het aanschaffen van een pannenkoekenpan?
Natuurlijk wil je een pannenkoekenpan met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Met deze tips weet je precies waarop je moet letten zodra je een nieuwe pan wilt aanschaffen voor jouw keuken.
De rand van de pan
Een goede pannenkoekenpan heeft een lage rand. De rand maakt het makkelijk om de crêpe of pannenkoek eenvoudig om te gooien. Ook kun je de pannenkoek of eieren eenvoudig uit de pan laten glijden. Natuurlijk heeft deze pan nog veel meer voordelen, voor het bakken van (slip)tongen. Door de lage rand is het eenvoudig om de tongen om te draaien. Hierdoor is de pannenkoekenpan met lage rand een ware multitool in de keuken.
Kies een pan voor het juiste type fornuis
Sommige pannen werken niet op inductie. Heb je dan een inductiefornuis? Dan kun je niet bakken met de pan. Zorg er daarom altijd voor dat als je een pan koopt om na te gaan of de pan geschikt is voor het juiste type fornuis.
Het gewicht van de pan
Sommige mensen vinden het vervelend als de pan (te) zwaar is. Let er daarom op wat het gewicht is van de pan bij aanschaf. Ga je veel pannenkoeken bakken? Dan is het raadzaam om een pan uit te kiezen die niet te zwaar is. Dit is namelijk fijner voor de polsen. In de regel zijn gietijzeren pannen het zwaarste. Tegelijkertijd zijn dit wel de pannen die levenslang meegaan. Kijk daarom dus wat voor jou het fijnste is. Mocht je persé een gietijzeren pannenkoekenpan willen, dan kun je altijd de pannenkoeken omdraaien met een spatel.
De antiaanbaklaag
Dit is naar onze mening een van de belangrijkste factoren voor een goede pan. De antiaanbaklaag voorkomt namelijk dat pannenkoeken, eieren, vis en vlees blijft plakken aan de pan. Daarnaast hoef je dan ook niet veel boter of olie te gebruiken om jouw gerecht goed te kunnen bakken. Ook geeft een goede antiaanbaklaag de optie om te wokken of zelfs te grillen. Een goede pannenkoekenpan is om die reden onmisbaar. Wil je een pan van gietijzer of plaatstaal voor het leven? Zorg er dan voor dat je deze met de hand wast en dat je de pan van tevoren inbrand. Overigens is het verstandig om ieder type pan met de hand te wassen.
Ergonomisch handvat
Zoals eerder gezegd is het ook belangrijk om een pan te nemen met een ergonomisch handvat. De handvat zorgt ervoor dat je de pan beter vast kunt pakken en je je pols minder belast. Let er ten slotte op dat je een pan neemt met een plastic handvat. Deze zet je namelijk minder snel boven een vuur. Je zult niet de eerste kok zijn die zijn/ haar handen verbrand aan een gloeiendheet handvat.
Hoe onderhoud ik mijn pannenkoekenpan?
Met enige regelmaat zie je terug dat de antiaanbaklaag in een zeer kort tijdsbestek is beschadigd. Dit is erg zonde want door een pan goed te onderhouden kun je jaren doen met een pan. Door deze tips te volgen kun je extra lang doen met jouw pannenkoekenpan. Dit betekent dus ook dat je meer waar voor je geld krijgt als je een pan hebt aangeschaft.
Was een pannenkoekenpan altijd met de hand
Een pannenkoekenpan kun je het beste met de hand wassen. Dit zorgt er namelijk voor dat de pan niet beschadigd kan raken in de vaatwasser. Let er dan wel op dat je de pan niet wast met een staalspons. Dit zorgt er namelijk voor dat de pan sneller beschadigd raakt en er krassen achterblijven in de antiaanbaklaag. Idealiter was je de pan direct na gebruik. Een warme pan is namelijk eenvoudiger af te wassen. Dit komt omdat aanbaksel niet de kans krijgt om uit te harden. Als dit nou eenmaal gebeurd is, is het veel lastiger om de pan te wassen. Zorg er daarnaast ook voor dat je de pan niet weekt in water. Dit beschadigd de antiaanbaklaag nog meer. Ten slotte is het belangrijk om geen sterke afwasmiddelen te gebruiken die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen.
Wat kun je nog meer met een pannenkoekenpan?
Zoals eerder gezegd is de pannenkoekenpan een ware multitool in de keuken. Je kunt er in wokken, bakken, braden, braiseren en deglaceren. Met name het bakken van coquilles en vis is extra eenvoudig met een pannenkoekenpan. Hierdoor kun je de huid perfect krokant bakken. Ook sliptongen en zeetongen kun je eenvoudig bakken in deze pan. De vis heb je eenvoudig omgedraaid. Mocht je de tongen van te voren bloemen blijft dit niet zomaar plakken aan de pan. Hierdoor krijg je een mooi krokant korstje op de tong. Blus je de tong af dan zuigt die bloemlaag zich op met de vloeistof waarmee je hebt afgeblust. Denk bijvoorbeeld aan wijn of citroensap. Mocht je pannenkoeken erin willen bakken dan gaat dit vanzelfsprekend erg eenvoudig.
Recept voor pannenkoeken
Een recept mag natuurlijk niet ontbreken. Dit recept helpt je om heerlijke pannenkoeken te bakken. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je met dit recept ongeveer 4 tot 5 pannenkoeken bakken.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- Halve liter melk
- 3 eieren
- Zonnebloemolie
- Mespunt zout
Bereidingswijze:
- Giet de melk in een grote kom en voeg vervolgens de eieren, bloem en zonnebloemolie toe. Klop dit door met een garde net zo lang totdat het een glad beslag is.
- Zeef het beslag.
- Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur zodat ze op elke kant mooi goudbruin zijn.
Dit recept is natuurlijk een basisrecept waarmee je allerlei aanpassingen kunt doen. Je hoeft een pannenkoek namelijk niet alleen te toppen met stroop of poedersuiker. Ook kun je de pannenkoeken bakken met spek, appel en kaas. Ook kun je andere hartige pannenkoeken maken. Zo kun je bijvoorbeeld een groentemix maken die je tegelijkertijd bakt in een andere pan. Deze mix kun je bovenop de pannenkoek doen en vervolgens toppen met kaas. Dek de pannenkoek af en draai het vuur laag. Wacht vervolgens net zo lang, totdat de kaas is gesmolten. Met hartige pannenkoeken kun je het zo goed niet bedenken. Je zou het zelfs kunnen doen met bloedworst voor de liefhebber. Heb je geen inspiratie? Kijk dan eens op het menu van jouw lokale pannenkoekenhuis. OP die manier kun je zelf de keuken instappen en een lekkere en unieke pannenkoek bakken.
Tefal Expertise Pannenkoekenpan - Voor alle warmtebronnen, ook inductie - Ø 25 cm