Een braadpan is eigenlijk een pan die iedereen in huis (zou) moeten hebben. Het is een pan waarmee je vlees zoals rund, gevogelte en wild kunt schroeien om het vervolgens te stoven op laag vuur, in de oven of op de barbecue. Toch is er ruime keuze in verschillende soorten braadpannen. Wij helpen je graag verder door een lijst op te stellen met beste (gietijzeren) braadpannen van 2024!
Dit zijn de beste braadpannen van 2024
In de top 10 beste gietijzeren braadpannen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Uitgelicht: 8 keer de beste braadpan van 2024
Een goede braadpan gaat jarenlang mee. Deze lijst helpt je verder om de beste braadpannen te vinden. Ze voldoen aan verschillende eisen om de beste kwaliteit te garanderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ovenbestendigheid, gebruikersvriendelijkheid, duurzaamheid en of de pan eenvoudig is om schoon te maken. De beste braadpannen kun je online bestellen.
Primecook – Braadpan
Op zoek naar een veelzijdige en duurzame pan die in al jouw kookbehoeften voorziet? Dan zit je met de braadpannen met deksel van het Italiaanse merk Primecook goed. Wij vinden dit de beste duurzame braadpan van 2024 doordat de antiaanbaklaag van de pannen wordt vervaardigd zonder PTFE, PFOA of nikkel.
Deze voordelige set die verkrijgbaar is in 28 en 32 cm is perfect voor stoofschotels en eenpansgerechten. De anti-aanbaklaag maakt het gemakkelijk om te koken zonder te plakken, en de pan is ovenbestendig tot 350 graden, zodat je jouw eten direct in de pan kunt braden of bakken.
Primecook levert hoogwaardige antiaanbakpannen die veilig en slijtvast zijn, zonder PFTE, PFOA of nikkel. De producten worden milieuvriendelijk in Europa geproduceerd. Primecook plant zelfs een boom bij iedere bestelling die wordt gedaan. Niet voor niets de beste duurzame braadpan als je het ons vraagt!
Bestel de Primecook - Braadpan - Ø 28 cm in deze formaten:
Lodge Braadpan (l10DOL3) ø 30,5 cm
De Lodge Braadpan Ø 30,5 cm is gemaakt van gietijzer en heeft twee mooie handvatten. Deze braadpan is een echte aanwinst in uw keuken voor speciale gerechten. De Lodge Logic Braadpan heeft een inhoud van 6,6 liter, een diameter van 30,5 cm en is ideaal voor het bereiden van soepen en/of stoofschotels. Het kan ook worden gebruikt voor ‘deep frying’.
Lodge producten werken met elke warmtebron, ook met inductie, en gaan een leven lang mee, zo ook de Lodge braadpan 30,5 cm.
Bestel de Lodge Braadpan Ø 30,5 cm vertrouwd bij de volgende webshops:
Chefarone Gietijzeren 2-in-1 Braadpan
De beste braadpan is volgens onze test de Chefarone Gietijzeren Pan – 2-in-1 Braadpan. Deze super handige braadpan kun je zowel gebruiken als braadpan en als gewone pannen. De prijs voor de braadpan is dan ook wel wat hoger dan veel anderen in deze top 10, maar dat is dus goed te verklaren doordat de braadpan multifunctioneel inzetbaar is. Dat betekent tevens minder benodigde ruimte in de keukenkastjes. Hoe handig is dat dan!
Deze braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen en is hittebestendig tot 300 graden Celsius. De braadpan heeft een inhoud van 3 liter en een diameter van 26 cm. Indien je de deksel als losse pan wilt gebruiken kun je rekenen op een inhoud van 1,5 liter en een diamater van 25 cm.
Kortom, de Chefarone Gietijzeren Pan – 2-in-1 Braadpan is een musthave voor in de keuken!
Bestel de Chefarone Gietijzeren Pan – 2-in-1 Braadpan vertrouwd bij de volgende webshops:
BergHOFF Ron Line braadpan Ø 28 cm 3,3L met deksel
Deze prachtige gietijzeren braadpan uit de BergHOFF Ron Line braadpan Ø 28 cm 3,3L met deksel steelt de show in de keuken! Geweldig voor een echte culinaire liefhebber als cadeau, perfect voor grote gezinnen of grote eters. De pan is gemaakt van gietijzer en heeft een lichtgroene kleur. Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen en zorgt voor een zo goed mogelijke warmteoverdracht, wat perfect is voor recepten die langer duren. Met het handvat tilt u de pan gemakkelijk van en naar fornuis of tafel. Let op dat het handvat heet kan worden. De pan heeft een geglazuurde bodem aan de binnenkant, hierdoor hoeft u de bodem niet in te branden.
Bestel de BergHOFF Ron Line braadpan Ø 28 cm 3,3L met deksel vertrouwd bij de volgende webshops:
Bol.com | €104,40 | Bekijken |
Fonq.nl |
€174,00
niet op voorraad
|
Bekijken |
Lux-pannen.nl |
€119,95
niet op voorraad
|
Bekijken |
Fissler Special Braadpan met Glasdeksel Ø 38 cm
Deze Fissler Special Braadpan met Glasdeksel Ø 38 cm is net even iets anders dan u gewend bent. Hij heeft een ovale vorm en is gemaakt van 18/10 roestvrij staal. De braadpan wordt geleverd met een glazen deksel, zodat u het kookproces kunt volgen en niet de deksel hoeft op te tillen. Het ontwerp is prachtig en u kunt zien dat er veel tijd in gestoken is.
De handvaten zijn zo gemaakt zodat het niet warm wordt, de zogenoemde cool-touch handgreep. De braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie. Als u wilt, kunt u de braadpan met glasdeksel ook in de vaatwasser doen. Heeft u een gerecht dat in de oven moet? Dan kan de pan ook in de oven. Een ideale pan met veel kwaliteiten, een echte aanrader voor in de keuken!
Bestel de Fissler Special Braadpan met Glasdeksel Ø 38 cm vertrouwd bij de volgende webshops:
BK Fortalit Braadpan – Ø 28 cm / 4L
De BK Fortalit Braadpan - Ø 28 cm / 4L - Emaille is een echte klassieker. Het vintage design laat lijken alsof het zo uit de keuken komt van oma. De binnenkant van de pan is gemaakt van geëmailleerd staal. Hierdoor warmt de pan snel op en is zeer sterk. Ook is de pan eenvoudig om schoon te maken en geschikt voor verschillende warmtebronnen. De braadpan kan zonder problemen in de oven tot een temperatuur van 230 graden Celsius. De pan heeft een diameter van 28 centimeter, waardoor deze groot genoeg is om grote stukken rund, gevogelte of wild te garen voor het hele gezin.
Bestel de BK Fortalit Braadpan - Ø 28 cm / 4L - Emaille vertrouwd bij de volgende webshops:
Coolblue.nl | €46,99 | Bekijken |
Bol.com | €49,99 | Bekijken |
Degrotewoonwinkel.nl | €54,99 | Bekijken |
Kokenenwonen.nl |
€60,99
niet op voorraad
|
Bekijken |
Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm / 4,9L
Deze authentieke braadpan van Le Creuset Faitout Braadpan - 4,9 l - Ø 28 cm - Kersenrood heeft een diameter van 28 centimeter en is gemaakt van gietijzer. In de pan past een inhoud van 4,9 liter. Dit is genoeg om gerechten te maken voor zes tot acht personen. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder de oven, inductie, gas en de barbecue. De pan zelf heeft ruimere handvaten, waardoor het eenvoudiger is om de pan uit de oven te pakken. De pan kun je wel het beste met de hand wassen om krassen in het emaille te voorkomen. Ook blijft dan de kleur van de pan langer behouden.
Bestel de Le Creuset Faitout Braadpan - 4,9 l - Ø 28 cm - Kersenrood vertrouwd bij de volgende webshops:
Debijenkorf.nl | €148,00 | Bekijken |
Coolblue.nl | €154,00 | Bekijken |
Bol.com | €184,01 | Bekijken |
Knivesandtools.nl | €191,99 | Bekijken |
Tefal Trattoria Braadpan – Ø 28 cm
Tefal heeft een stevige braadpan ontwikkelt die speciaal is gemaakt om de pan eenvoudig schoon te maken. De pan heeft namelijk een goede anti-aanbaklaag, waardoor de pan eenvoudig is om schoon te houden. Ook is het dan eenvoudiger om meer smaken vrij te laten komen zodra je het stoofvlees afblust. De pan heeft een dikke bodem, waardoor hitte beter blijft hangen in de pan. De handvatten zijn gemaakt van aluminium en zijn zeer eenvoudig om vast te pakken. Ten slotte bevat de pan geen ongezonde materialen zoals lood, cadmium en PFOA. De pan kan in de vaatwasser, maar om de anti-aanbaklaag zo lang mogelijk te behouden kun je de pan het beste met de hand afwassen.
Bestel de Tefal Trattoria Braadpan - Ø24 cm - Inclusief Deksel vertrouwd bij de volgende webshops:
Waarom heb ik een braadpan nodig?
Een braadpan is een onmisbaar type pan in de keuken. Met name zodra de winter nadert is een goede stoofpan noodzakelijk. In een braadpan kun je vlees urenlang laten sudderen voor heerlijk zacht en smaakvol vlees. Een goede braadpan is hierdoor onmisbaar in iedere keuken. Ook kunnen dit type pannen altijd in de oven tot bepaalde temperaturen. Hierdoor kun je het vlees ook langzaam garen zonder dat je teveel smaakstoffen verliest tijdens het garingsproces.
Waar moet ik op letten als ik een braadpan wil kopen?
Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden als je een goede braadpan wilt kopen. Zodra je een goede braadpan koopt, koop je deze voor het leven. Dankzij het stevige materiaal blijft het jarenlang een handzame pan. Let er wel altijd op dat je de pan zelf goed moet onderhouden. De meeste pannen zijn namelijk gemaakt van gietijzer. Dit kan beschadigd raken als je de pan vaak afwast in de vaatwasser. Verder helpen deze tips je verder bij het vinden van de beste braadpan!
Wat is de inhoud van de braadpan?
Als eerste is het belangrijk om te weten hoeveel je kun braden met de pan. Vaak kun je ook al aan de diameter zien of de braadpan groot genoeg is. Wil je voor zes tot acht personen vlees stoven? Dan heb je minimaal een pan nodig met een diameter van 28 centimeter. Hierin kun je vlees eenvoudig doorroeren en langzaam laten garen. Ook als je voor minder mensen wilt koken zijn dit fijne pannen. Je kunt het teveel aan stoofvlees invriezen en eten op een later moment. Hierdoor heb je alsnog heerlijk stoofvlees op drukke dagen. Let er daarbij ook op dat hoe groter de pan is, hoe zwaarder deze ook zal zijn. Met name gietijzeren pannen kunnen zeer zwaar zijn.
Wat is het gewicht van de braadpan?
Voor de een zal dit een belangrijker punt zijn dan voor de ander. Probeer daarom bij jezelf na te gaan hoeveel waarde je hecht aan dit punt. Braadpannen zijn vaak gemaakt van gietijzer. Dit betekent dat de pannen in de regel erg zwaar zijn. Een gewicht tussen de vijf en de acht kilo is geen uitzondering. Met name als je last hebt van gewrichten zijn dit niet de meest ideale pannen om te hebben, tenzij je deze op het fornuis kunt laten staan.
Kun je de braadpan eenvoudig afwassen?
Stoven betekent ook vaak dat er resten aankoeken aan de pan. De pan moet achteraf natuurlijk wel eenvoudig zijn om schoon te maken. Probeer om die reden dus te zoeken naar een goede braadpan die wel eenvoudig is om schoon te maken. De meeste braadpannen zijn dit wel. Met name als ze geëmailleerd zijn kun je ze eenvoudig schoonmaken. Enkele braadpannen hebben ook een anti-aanbaklaag. Sommige braadpannen kun in de vaatwasser. Probeer dit altijd wel te voorkomen. De pannen blijven namelijk langer mooi en van goede kwaliteit als je ze met de hand wast. Hierdoor voorkom je onnodige krasjes en verkleurt de pan niet.
Heeft de binnenkant van het deksel ‘bobbeltjes’?
De bobbeltjes in het deksel zitten er niet voor niets. De bobbeltjes zorgen er namelijk voor dat de stoom weer omgezet wordt in condens druppels. Hierdoor droogt je gerecht niet uit. Een vergelijkbaar effect heb je met een tajine. Ook zorgt dit effect ervoor dat de vitaminen beter behouden blijven en is het gerecht ook gezonder. Ook heb je minder vetstof nodig.
Is de bodem dik?
De bodem zorgt ervoor dat het gerecht niet minder snel kan aanbranden. Ook blijft wordt hitte beter vastgehouden door een dikke bodem. Dit betekent dus eenvoudiger en langer kunt stoven. Co
Van welk type materiaal moet mijn braadpan gemaakt zijn?
Een braadpan kan worden gemaakt van verschillende materialen. Hieronder staat een rijtje van verschillende typen braadpannen die je tegen kunt komen. Door te weten wat voor materiaal het is, weet je beter of deze voldoet aan jouw persoonlijke wensen.
Gietijzeren braadpan
Een gietijzeren braadpan zorgt ervoor dat warmte een langere tijd wordt behouden. Dit is geschikt voor gerechten die een langere tijd nodig hebben om te garen. Ook is de braadpan beter bestand tegen hoge temperaturen om bijvoorbeeld groenten aan te fruiten of om vlees te bruneren. In een gietijzeren pan bouw je een natuurlijke anti-aanbaklaag op. Deze zal ervoor zorgen dat jouw stoofschotel moeilijker aan kan branden.
Geëmailleerde braadpan
Dit type braadpan heeft dunnere wanden is daardoor ook lichter in gewicht. Dit zijn handige braadpannen als het gewicht belangrijk voor je is. De geëmailleerde laag zorgt ervoor dat gerechten minder eenvoudig aanbakken. Dit betekent dus dat de pan eenvoudiger schoon wordt.
Keramieken braadpan
Dit type braadpan is gemaakt van keramiek. Dit type pannen zijn ideaal als je weinig vetstoffen wilt gebruiken. De pan bakt namelijk minder snel aan en is daarbij ook vaatwasserbestendig.
RVS braadpan
Een RVS-braadpan heeft vaak een aanzienlijk dunnere bodem dan een gietijzeren pan. De warmtegeleiding is dus minder goed, wat dus betekent dat vlees een droger mondgevoel heeft. De Sommige braadpannen van dit type bestaan uit meerdere lagen, waardoor je alsnog gerechten lang kunt stoven. Van dit type braadpannen heb je overigens ook snelbraadpannen.
Gietaluminium braadpan
Deze stoofpan is gemaakt van aluminium. Het is lichter dan gietijzer en geleidt alsnog erg goed warmte. Hierdoor is dit een zeer geschikt alternatief voor de zwaardere gietijzeren pan.
Conclusie van de beste braadpannen van 2024
Zoals je al ziet zijn er heel wat factoren waarmee je rekening moet houden als je de beste braadpan wilt kopen. Factoren zoals vaatwasser bestendigheid en gewicht kunnen erg zwaar wegen. Om alsnog tot een goede nummer 1 te komen kun je het beste kiezen voor de 2-in-1 braadpan van Chefarone. Deze handige braadpan kan namelijk omgetoverd worden tot 2 ‘gewone bakpannen’. Super handig!.
Welke kooktechnieken kan ik uitvoeren met een braadpan?
Met een braadpan kun je verschillende kooktechnieken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan stoven, braiseren. Maar wist je dat er in de Verenigde Staten nog een kooktechniek is die je kunt uitvoeren met een goede braadpan? In de Verenigde Staten staat onze braadpan bekend als de “Dutch Oven”. Een Dutch oven is feitelijk een zware gietijzeren pan met deksel waarmee je kunt koken op open vuur. Ook kun je de Dutch Oven gebruiken op de barbecue. Als je deze op het vuur plaatst kun je het vlees gelijkmatig garen, zoals in een normale oven, en kun je het vlees alsnog die unieke rooksmaak geven. De kooktechniek is erg leuk om uit te voeren als je gasten over de vloer hebt voor een barbecue. De Dutch Oven is feitelijk een gietijzeren pan. De originele pannen hebben vaak ook voetjes waardoor het kan staan in het vuur. Tegenwoordig is dat niet meer persé nodig, doordat wij dit ook kunnen doen op de barbecue.